Na današnji dan

Zašto Lamborghinijevi automobili imaju nazive po bikovima? – 1993.

Lamborghinijeva fascinacija bikovima nastala je kad je jednom posjetio seviljski ranč Don Eduarda Miure, gdje su se uzgajali bikovi za borbu u arenama.

Poznati talijanski proizvođač automobila – Ferruccio Lamborghini – umro je 20. veljače 1993. godine u 77. godini života. Rođen je u seljačkoj obitelji koja se bavila vinogradarstvom. Već kao dječak interesirao se za poljoprivredne strojeve. Počeo se baviti proizvodnjom traktora i s vremenom su traktori Lamborghini postali jedna od vodećih marki u Italiji. No, onda se Ferruccio prebacio na proizvodnju skupih automobila.

Lamborghini je za zaštitni znak svojih vozila uzeo bika, i to ne samo zato što je rođen u tom horoskopskom znaku, nego i zato što je bio fasciniran španjolskim toreadorskim borbama. Ta je fascinacija nastala kad je jednom posjetio seviljski ranč Don Eduarda Miure, gdje su se uzgajali bikovi za borbu u arenama. Većina Lamborghinijevih naziva modela automobila ima veze s bikovima. Jedan od prvih modela ponio je ime Miure. Današnji model Gallardo nosi ime po jednoj od pasmina borbenih bikova. Model Aventador iz 2011. godine nosi ime po nagrađivanom španjolskom biku iz 20. stoljeća.

Komentari