Na današnji dan

Zašto Kanada ima zastavu s javorovim listom? (1965.)

Petnaesti veljače Kanađani slave kao Nacionalni dan kanadske zastave jer je tog dana 1965. uvedena poznata crveno-bijela zastava s javorovim listom. Kanada je prije toga dugo rabila zastavu crvene boje koja je u jednom uglu imala umanjenu britansku zastavu (poznati Union Jack). S vremenom je Kanađanima postalo neugodno da im britanska zastava bude na nacionalnoj.

Primjerice, kad su kanadske trupe sudjelovale u smirivanju Sueske krize 1956. Egipćani su protestirali protiv kanadskog udjela, jer je kanadska zastava u kutu imala britanski Union Jack, a Ujedinjena je Kraljevina tada bila jedna od zaraćenih država.

Zbog svega toga, pristupilo se izradi prijedloga za novu zastavu koja će biti specifično kanadska. Odabran je dizajn sa stiliziranim javorovim listom (tada već dugogodišnjim kanadskim simbolom). Radi dobivanja pravog oblika lista čak su vršena ispitivanja u zračnom tunelu na kojima se gledalo koji dizajn je pri pojačanom vijorenju tkanine najuočljiviji. Izabran je vrlo prepoznatljiv i atraktivan izgled zastave, s kojim se Kanađani i danas ponose.

Komentari