Na današnji dan

Zašto je Ruđer Bošković u starosti uzeo francusko državljanstvo? – 1773.

Piše: Tin Pongrac

Na današnji dan dobio je od kralja Luja XV. pisanu potvrdu o francuskom državljanstvu. Sljedeće godine dobio je i vrlo unosan položaj, koji je stvoren specijalno za njega. Mjesto se zvalo “direktor optike Francuske ratne mornarice”.

Ruđer Bošković bio je znameniti hrvatski znanstvenik podrijetlom iz Dubrovnika. Visoko školovanje stekao je u Italiji, a zatim je tamo proveo velik dio svog radnog vijeka, i to kao sveučilišni predavač i astronom. Bošković je bio član znamenitog Isusovačkog reda, čiji su pripadnici bili među najobrazovanijim ljudima u svijetu tog vremena, i to ne samo iz teologije, nego i iz prirodnih znanosti. Bošković se bavio matematikom, fizikom, astronomijom, geodezijom, građevinskom statikom, optikom te još i drugim znanstvenim disciplinama.

Na današnji dan Bošković je postao francuski državljanin, preselivši se u tu zemlju i dobivši od francuskog kralja službenu ispravu o državljanstvu. Koji je bio kontekst tog Boškovićevog odlaska u Francusku? Naime, te 1773. godine opasnost se nadvila nad Isusovački red i prijetilo mu je ukidanje. Bošković je nekamo morao otići iz Milana, u kojem je do tada djelovao kao astronom i predavač. Jedno vrijeme razmišljao je i o tome da se vrati u rodni Dubrovnik i skrasi u njemu pod stare dane (bile su mu već 62 godine). Ipak, prijatelji su ga nagovorili da ode u Pariz.

Bošković je krenuo prema Parizu. Upravo uoči njegovog odlaska, papa je ukinuo Isusovački red. Tako je Bošković u Pariz došao kao bivši isusovac i trebalo mu je neko zaposlenje radi izvora prihoda.


Prijatelji u Parizu, koji su ga visoko cijenili, osigurali su Boškoviću izvrsne uvjete. Na današnji dan dobio je od kralja Luja XV. pisanu potvrdu o francuskom državljanstvu. Sljedeće godine dobio je i vrlo unosan položaj, koji je kreiran specijalno za njega. Mjesto se zvalo “direktor optike Francuske ratne mornarice” i nosilo je visoku plaću. Dapače, plaća i ugled bili su tako visoki, da su mu neki drugi francuski znanstvenici postali zavidni.

Komentari