Na današnji dan

Zašto je posljednja francuska carska obitelj pokopana u katoličkom samostanu u Engleskoj? – 1873.

Gradić Farnborough, u kojem danas leže posmrtni ostaci posljednje francuske carske obitelji, nalazi se jugozapadno od Londona. 

Dana 9. siječnja 1873. godine umro je nekadašnji francuski car Napoleon III. Bonaparte. On je bio nećak prvog francuskog cara Napoleona Bonapartea, a carem Francuza postao je 1852. godine. Potrebno je napomenuti da Napoleon III. nije umro u Francuskoj, nego u Engleskoj. Naime, nakon poraza u Francusko-pruskom ratu (1870. – 1871.) zarobljen je i svrgnut. Otišao je zatim u egzil u Englesku, gdje je živio do smrti (ukupno manje od dvije godine).

Napoleon III. u Engleskoj je živio u dvorcu zvanom Camden Place, smještenom nedaleko od Londona. Taj se dvorac nalazi u mjestu Chislehurst, koje danas funkcionira gotovo kao predgrađe Londona. Riječ je o lokaciji samo desetak kilometara udaljenoj od londonskog Tower Bridgea, i to otprilike u smjeru Dovera.

Nakon smrti je Napoleon III. isprva bio pokopan u katoličkoj crkvi sv. Marije u spomenutom Chislehurstu, no kasnije je njegova supruga, bivša carica Eugénie, dala podići Samostan sv. Mihaela u Farnboroughu pokraj Londona, kamo su preneseni carevi ostaci. U istom je samostanu pokopan i njihov prerano preminuli sin Napoléon Eugène (carski prijestolonasljednik koji je umro u dobi od samo 23 godine). Napokon je u tom samostanu pokopana i carica Eugénie.


Gradić Farnborough, u kojem danas leže posmrtni ostaci posljednje francuske carske obitelji, nalazi se jugozapadno od Londona, u smjeru Winchestera, Salisburyja i Southamptona (gotovo na suprotnu stranu od spomenutog Chislehursta). Eugénie je ondje dala podići benediktinski samostan (Samostan sv. Mihaela) koji funkcionira i danas. Taj samostan predstavlja važno središte katoličanstva u Engleskoj, a nije ga teško posjetiti kad se vozi po autocesti M3 iz Londona prema Winchesteru ili Southamptonu.

Komentari