Na današnji dan

Zašto je oznaka za Švicarsku CH? (1798.)

Na području današnje Švicarske živjeli su Kelti Helveti još od 2. tisućljeća pr. Kr. Nakon što ih je porazio Cezar (49. pr. Kr.), Helveti koji žive u savezu plemena postaju dijelom rimske provincije Belgice. Između 3. do 5. st. na njihove prostore dolaze germanska plemena Alemani i Burgundi.

Za Švicarsku karakteristična jezična podijeljenost nastala je već u 6. stoljeću kad se dio teritorija nalazio u Burgundiji (francuski), Alemaniji (njemački) i Langobardiji (talijanski), koje su se nalazile u sklopu Franačke države. Te su administrativne granice danas vidljive kao jezične granice. Zatim slijedi razdoblje njemačke i habsburške vladavine.

U 13. stoljeću stvoren je prvi savez pod nazivom Švicarska Konfederacija prema kantonu Schwyz. Habsburgovci će u više navrata pokušati osvojiti švicarske kantone, ali bezuspješno. Konfederacija je prvi put službeno priznata 1394. mirovnim ugovorom s Habsburgovcima. Zatim je uslijedilo razdoblje ujedinjavanja ostalih kantona koje je dovršeno 29.3.1798., kad je Pierre Ochs proglasio Helvetsku republiku. Time je prvi put uspostavljena središnja vlada i donesen je ustav. Važno je napomenuti da su Švicarski već tada ukinuli staleške razlike te proglasili slobodu vjeroispovijesti, trgovine, obrta i tiska.

Tek je na Bečkom kongresu (1815.) Helvetska republika priznata kao država, a ustavom iz 1848. dobila je službeni naziv Confoederatio Helvetica koji ima i danas i prema kojem oznaka za Švicarsku glasi CH.

Piše: Marsela Alić


Komentari