Na današnji dan

Zašto je Marin Držić pokopan u Veneciji? (1567.)

Dana 2. svibnja 1567. umro je Marin Držić, znameniti hrvatski komediograf, pjesnik, dramski pisac, autor političkih tekstova i glumac. Držić nije umro u domovini, nego u Veneciji. U tom gradu Držić je svojevremeno bio zaposlen kao nadbiskupski kapelan (nadbiskupi Venecije jedni su od rijetkih u zapadnom kršćanskom svijetu koji ujedno posjeduju i naslov patrijarha). Nakon smrti Marin Držić u Veneciji je i pokopan, i to u zajedničkoj grobnici Bazilike sv. Ivana i Pavla (tal. Basilica di San Giovanni e Paolo). 

Držić je rođen u Dubrovačkoj Republici i tamo je započeo svečeničku karijeru da bi zatim otišao u Sienu studirati humanističke znanosti i kanonsko pravo gdje je razvio književni talent. Ne završivši studij vraća se u Dubrovnik gdje piše komediografska djela u kojima se mnoga dubrovačka vlastela prepoznaje te Držić pada u nemilost. Ponovo odlazi iz rodnog grada i potuca se po svijetu (Austrija, Carigrad, Venecija) te naposljetku dolazi u Firencu gdje pokušva orgnizirati ustanak protiv dubrovčke vlastele. Ne dobivši potporu za svoje planove razočaran se vraća u Veneciju gdje iznenada umire u nikad razjašnjenim okolnostima.

Kao umjetnik Držić će ostati zapamćen prije svega po komedijamaDundo Maroje iSkup u kojima je izrazio draž pučkog govora te prvi u djela uveo jednostavne likove iz običnog života. Osim toga Držić je bio i vrstan glazbenik – svirao je orgulje, leut, flautu, kontrabas…

Spomenimo da je Marin Držić imao nadimakVidra po kojem njemu u čast ime nosi zagrebačko kazalište.


piše: Dražen Krajcar

Komentari