Na današnji dan

Zašto je Englezima značajna Westminsterska opatija – 1065.

Na tom se mjestu nalazio samostan benediktinaca, poznatog srednjovjekovnog katoličkog reda.

Najpoznatija vjerska građevina u Velikoj Britaniji, Westminsterska opatija (engl. Westminster Abbey), posvećena je 28. prosinca 1065. godine. Ona je značajna ne samo po tome što su u njoj tijekom više od 900 godina krunjeni svi engleski kraljevi i kraljice, nego i po tome što je ona mjesto ukopa najpoznatijih britanskih povijesnih osoba. Tako su u Westminsterskoj opatiji sahranjeni sir Isaac Newton, Charles Darwin, lord Kelvin, Charles Dickens, Rudyard Kipling i još mnogi drugi slavni znanstvenici i umjetnici. U Westiminsterskoj opatiji nalaze se i grobovi 17 vladajućih engleskih kraljeva i kraljica. Dobar dio grobnica nalazi se u podu crkve, a jedini grob preko kojeg se ne smije hodati grob je Nepoznatog vojnika iz Prvog svjetskog rata. I Oliver Cromwell, poznati lord protektor Engleske, bio je pokopan u Westminsterskoj opatiji, ali je kasnije izbačen kad je obnovljena kraljevska vlast u toj zemlji.

Sam naziv opatija (engl. Abbey) upućuje na činjenicu da se nekoć radilo o samostanu. Naime, na tom se mjestu nalazio samostan benediktinaca, poznatog srednjovjekovnog katoličkog reda. Westminsterska crkva i samostan ležali su na jednom otočiću usred rijeke Temze, a tek je kasnije rijeka regulirana tako da je taj otočić danas dio kopna, a riječno korito prolazi pokraj njega.

Westminsterska opatija posvećena je u doba slavnog engleskog kralja svetog Edwarda Ispovjednika. Taj se kralj štuje kao svetac i u katoličkoj i u anglikanskoj crkvi, a ujedno je i jedini svetac koji je nosio englesku krunu. Kad je kralj Henrik VIII. izuzeo Englesku iz vlasti pape i katoličke crkve, ukinuo je i samostane, pa danas Westminsterska opatija potpada direktno pod vlast britanskog kralja kao glave Anglikanske crkve.


950 godina Westminsterske opatije

Komentari