Na današnji dan

Zašto je SAD zaratio s Francuskom? (1798.)

Paradoksalno je da je SAD u doba osnivanja 1770-ih godina bio u savezu sa starom feudalnom Francuskom kralja Luja XVI., a kad se osamostalio ušao je u rat s Francuskim revolucionarima, kao da predstavlja reakcionarnu i konzervativnu državu.

Dana 7. srpnja 1798. započeo je neobičan rat između SAD-a i revolucionarne Francuske. Naime, premda je SAD u to vrijeme bio mlada nacija, nastala svega dvadesetak godina ranije na načelima republikanizma, ipak je ušao u rat s republikanskom Francuskom, koja bi mu po nekim načelima trebala biti saveznica. Samo su SAD i Francuska u tom trenutku u svijetu bile republike zasnovane na idejama demokratičnosti.

Paradoksalno je da je SAD u doba svog osnivanja 1770-ih godina bio u savezu sa starom feudalnom Francuskom kralja Luja XVI., a sad je ušao u rat s Francuskim revolucionarima, kao da predstavlja reakcionarnu i konzervativnu državu. Stvarni su razlozi bili politički i diplomatski. Naime, ranije su SAD i Francuska Luja XVI. bili u savezu kao protivnici Velike Britanije. Francuzi su doista konkretno pomogli Amerikancima pobijediti Britance u Ratu za nezavisnost. No, tijekom 1790-ih SAD i Velika Britanija pomirili su se i sklopili savez na ravnopravnoj osnovi. U međuvremenu su Francuzi svrgnuli kralja Luja XVI. i postavili novu revolucionarnu vladu. Amerikanci su time pronašli izgovor da prestanu plaćati dugove Francuskoj jer su tvrdili da su dužni bili francuskoj kruni, a ne novoj vlasti. Francuze je to razljutilo i počeli su pljačkati američke trgovačke brodove. Tako je došlo do rata.

Problem za SAD bio je u tome što je ubrzo nakon ostvarenja nezavisnosti, još oko 1785. godine, bio praktički raspustio svoju ratnu mornaricu, prodavši ratne brodove. Američki trgovački brodovi bili su bez zaštite, pa je vlada SAD-a ubrzano obnovila ratnu flotu. Američko-francuski sukobi odvijali su se na moru, i potrajali su dok u Francuskoj na vlast nije došao Napoleon Bonaparte, koji je vremenom ublažio neprijateljstvo sa SAD-om.

Komentari