Na današnji dan

Zašto je bilo osobito važno ukrajinsko priznanje RH? (1991.)

Dana 11. prosinca 1991. priznala je Ukrajina nezavisnost Republike Hrvatske. Taj čin imao je za nas posebno značenje jer je Ukrajina bila prva članica Ujedinjenih naroda koja je priznala Hrvatsku. Naime, RH su prije Ukrajine priznale samo dvije države – Slovenija i Litva, a one još nisu bile primljene u UN.

Dakako, ni Ukrajina sama u to doba nije bila univerzalno priznata u svijetu. Ona je proglasila svoju nezavisnost od SSSR-a svega 3 i pol mjeseca ranije i većina svjetskih država još dotad nije stigla potvrditi tu samostalnost. Ipak, zanimljivo je da je Ukrajina svejedno smatrana članicom UN-a, i to još od davne 1945. kad su Ujedinjeni narodi i osnovani. Još 1945. primljene su u UN Ukrajina i Bjelorusija, kao tadašnje republike Sovjetskog Saveza, premda nisu bile suverene i nezavisne države.

Zanimljivo je da su značajne ulice u Novom Zagrebu dobile imena prema prvim državama koje su priznale Republiku Hrvatsku. Tako postoji Ukrajinska ulica, Vatikanska ulica, Islandska ulica te Ulica Savezne Republike Njemačke. Sve te države bile su značajne kao vodeće u priznavanju nezavisnosti Republike Hrvatske.


Komentari