Na današnji dan

Zašto je Baltimore glavno sjedište katoličanstva u SAD-u? – 1789.

Maryland je bila jedina katolička kolonija u britanskoj Sjevernoj Americi. Glavni grad Marylanda nazvan je Baltimore po vlasniku te kolonije – katoličkom lordu Baltimoreu.

Dana 6. studenog 1789. godine osnovana je najstarija katolička biskupija u Sjedinjenim Američkim Državama. Smještena je u gradu Baltimoreu, u američkoj saveznoj državi Maryland. Odabir grada Baltimorea nije bio nimalo slučajan. Naime, nekadašnju britansku koloniju Maryland osnovao je lord Baltimore, po vjeri katolik, što je za Britance u to doba bila rijetka i većinom proganjana vjera.

Lord Baltimore uspio je ishoditi darovnicu za Maryland od britanskog kralja Charlesa I, koji je po vjeri bio doduše protestant, ali je simpatizirao katolike. Potrebno je znati da su u Velikoj Britaniji postojali još od 16. stoljeća krvavi i dugotrajni sukobi protestanata i katolika. Većina britanskih kraljeva proganjala je katolike, katkada vrlo nasilno. Kralj Charles I. bio je pomalo iznimka, jer je tolerirao katolike. Čak se i oženio katolkinjom – princezom Henriettom Marijom od Francuske. 

Maryland je tako postao jedina katolička kolonija u britanskoj Sjevernoj Americi. I samo ime te kolonije otkriva katoličko porijeklo, jer katolici izrazito štuju Blaženu Djevicu Mariju. Glavni grad Marylanda nazvan je Baltimore po vlasniku te kolonije, spomenutom lordu Baltimoreu.

Papa Pio VI. osnovao je biskupiju u Baltimoreu, kao prvu u SAD-u. Do tada su američki katolici bili podvrgnuti engleskoj katoličkoj hijerarhiji. Za prvog biskupa Baltimorea postavljen je John Carroll – iz poznate obitelji Carroll – jedne od najvažnijih katoličkih obitelji u povijesti SAD-a. Naime, biskupov brat Daniel Carroll bio je jedan od Očeva osnivača (engl. Founding Fathers) SAD-a i jedan je od potpisnika američkog Ustava. Njihov rođak, Charles Carroll – slavni je potpisnik američke Deklaracije nezavisnosti (jedini katolik koji ju je potpisao) i prvi senator države Maryland. I danas je nadbiskup Baltimorea najviši po rangu prelat u SAD-u.


Komentari