Na današnji dan

Zašto Englezi Konzervativnu stranku nazivaju Tory Party? (1788.)

[animate animation=”slideInDown” duration=”1″ delay=”0″ iteration=”0″]question mark[/animate]


Riječ tory irskog je podrijetla i izvorno je bila pogrdni naziv za irske razbojnike.

Britanski premijer sir Robert Peel, osnivač današnje vladajuće stranke u Velikoj Britaniji, poznate Konzervativne stranke, rođen je 5. veljače 1788. godine. Ta je moćna stranka, dakako, imala i starije korijene. Nastala je iz svoje neposredne prethodnice – Torijevske stranke (eng. Tory Party ili jednostavno Tories). Po toj činjenici i danas se za britanske konzervativce ponekad rabi naziv torijevci. Naročito je to prisutno u novinskim naslovima, jer je riječ Tory kratka i pogodna u slučajevima nedostatka prostora.

Zanimljivo je da je riječ Tory ušla u britanski politički život još u 17. stoljeću. Ta je riječ zapravo irskog podrijetla i izvorno je bila pogrdni naziv za irske razbojnike tj. odmetnike. Tim pogrdnim imenom nazvali su Britanci u 17. stoljeću one političare (odmetnike) koji su se protivili isključenju Jamesa II. iz linije nasljeđivanja engleskog prijestolja zato što je bio katolik. Slično je tome i riječ Whig za torijevcima protivničku stranku isprva bio pogrdni naziv.

Ti neprimjereni pogrdni izrazi nestali su iz službene upotrebe kad je za Torijevsku stranku ustanovljen naziv Konzervativna stranka (eng. Conservative Party). Sir Robert Peel, kao tadašnji vladajući premijer, ne samo da je zaslužan za to preimenovanje svoje stranke, nego je i položio temelje buduće politike konzervativaca. Peel je tragično stradao 1850. godine, kad je jašući u središtu Londona pao s konja, koji ga je zatim pregazio. Ozljede su bila smrtonosne, pa je Peel umro tri dana kasnije.


Komentari