Na današnji dan

Zarobljena njemačka podmornica s Enigma uređajem – 1941.

Njemački uređaj za šifriranje Enigma bio je zloglasno učinkovit.

Dana 9. svibnja 1941. godine dogodio se jedan od najvećih britanskih uspjeha u Drugom svjetskom ratu. Sam britanski kralj George VI. nazvao je tu akciju “najvažnijim pojedinačnim događajem u cjelokupnom ratu na moru”. Britanci su, naime, uspjeli zarobiti njemačku podmornicu U-110, zajedno s potpuno očuvanim Enigma uređajem za šifriranje i s knjigom šifri.

Njemački uređaj za šifriranje Enigma bio je zloglasno učinkovit, sve dok njegovo funkcioniranje nije razbijeno zahvaljujući ovoj akciji. Njemačkom podmornicom U-110 zapovijedao je Fritz-Julius Lemp, s mornaričkim činom Kapitänleutnanta (odgovara otprilike današnjem hrvatskom činu poručnika bojnog broda). Podmornicu U-110 otkrila je sonarom britanska korveta HMS Aubretia, a zatim su je dubinskim bombama napali britanski razarači HMS Bulldog i HMS Broadway.

Podmornica U-110 oštećena je pa je njemački zapovjednik bio prisiljen izroniti i narediti evakuaciju. Očekivao je da će podmornica sama potonuti, no kad je vidio da ostaje na površini sam je zaplivao natrag prema njoj u namjeri da je uništi zajedno s knjigom šifri koja je ostala na njoj. U tom je pokušaju poginuo, a Britanci su došli u posjed podmornice, Enigme i knjige šifri.


Komentari