Na današnji dan

Zarobljen kralj Rikard Lavljeg Srca – 1192.

Dok se vraćao u Englesku morem iz Svete Zemlje, njegov je brod zbog lošeg vremena morao skrenuti u Jadran. 

Dana 20. prosinca 1192. zarobljen je slavni engleski kralj Rikard Lavljeg Srca, na povratku iz križarskog pohoda. Dok se vraćao u Englesku morem iz Svete Zemlje, njegov je brod zbog lošeg vremena morao skrenuti u Jadran. Preplovio je uz hrvatsku obalu i došao do Akvileje na talijanskoj obali sjevernog Jadrana. Tamo je nastavio kopnenim putem prema Saskoj, kojom je vladao njegov rođak.

Rikard Lavljeg Srca i njegova 4 poslužitelja putovali su prerušeni u skromnu odjeću hodočasnika. Negdje u blizini Beča zarobile su ih snage austrijskog vojvode Leopolda. Prepoznali su ga ili po skupom prstenu koji je nosio ili po tome što je inzistirao jesti pečenu piletinu, koja je u to vrijeme bila aristokratska hrana. Rikard je stavljen u zatvor u dvorcu Dürnstein nad Dunavom.

Za njega su Austrijanci tražili od Engleza ogromnu otkupninu od 150.000 maraka srebra, što je u to vrijeme bilo 2-3 puta više od čitavog godišnjeg prihoda engleske krune. Rikardova majka uspjela je skupiti novac ogromnim oporezivanjem zemlje i nakon plaćanja otkupnine Rikard je oslobođen.

Rikardov povratak u Englesku prikazivan je u sklopu priča o Robinu Hoodu. Naime, za Rikardova odsustva Engleskom je vladao njegov brat Ivan Bez Zemlje, koji je uz šerifa od Nottinghama bio progonitelj Robina Hooda.


Komentari