Na današnji dan

Žarko Dolinar – znanstvenik, sportaš i humanist (1920.)

Žarko Dolinar rođen je 3. srpnja 1920. u Koprivnici. Diplomirao je i doktorirao na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, a kasnije će se svojim znanstvenim radom proslaviti u Švicarskoj i diljem Europe.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata Dolinar je, zajedno sa bratom Borisom, spašavao Židove iz Zagreba zbog čega su obojica proglašena Pravednicima među narodima. Nakon rata Dolinar je izbačen s Veterinarskog fakulteta te odlazi u Švicarsku. Dobiva posao na Medicinskom fakultetu u Baselu gdje će ostati više od 25 godina. Na spomenutom fakultetu bavi se anatomijom, genetikom, citologijom, embriologijom i patologijom. Usto je bio i predavač na Stomatološkom fakultetu u istom gradu.

Osim po svojim znanstvenim dostignućima Žarko Dolinar ostao je upamćen i kao vrhunski sportaš. Kao dječak igrao je nogomet, ali je nakon loma noge prešao na stolni tenis gdje se proslavio. Bio je prvi Hrvat koji je osvojio medalju na Svjetskom prvenstvu i prvi hrvatski sportaš uopće koji se okitio naslovom svjetskog prvaka. Bio je i višestruki državni prvak (Kraljevina Jugoslavija, NDH i SFRJ) sa 74 nastupa za državnu reprezentaciju. Ukupno je osvojio 25 međunarodnih naslova te 8 medalja na svjetskim prvenstvima.

Žarko Dollnar preminuo je 2003. u Baselu. U spomen na njega od 2007. održava se Međunarodni memorijalni stolnoteniski turnir veterana i veteranki dr. Žarko Dolinar.


piše: Dražen Krajcar

Komentari