Na današnji dan

Započeo rat između Vijetnamaca i Francuza (1946.)

Prvi indokineski rat, krvavi sukob između Vijetnamaca i Francuza, započeo je 19. prosinca 1946. godine. Ovaj sukob smatra se svojevrsnim uvodom u kasniji Vijetnamski rat (u kojem su protiv vijetnamskih komunističkih snaga ratovali Amerikanci).

Indokina je prethodno tijekom dugog povijesnog razdoblja bila pod francuskom kolonijalnom vlasti, a francuski nadzor nad tim područjem obnovljen je nakon Drugog svjetskog rata (tijekom kojeg je to područje bilo pod japanskom okupacijom). Snage Viet Minha, pokreta za neovisnost Vijetnama koji se tijekom Drugog svjetskog rata borio protiv japanske okupacije, nisu se željele pokoriti Francuzima, pa su započele oružanu borbu. Početkom rata smatra se dan kada su pripadnici Viet Minha u Hanoiju detonirali veliku količinu eksploziva kod tamošnje električne centrale, što je izazvalo nestanak struje u gradu. Pod krinkom nastalog mraka pristaše Viet Minha počeli su ubijati francuske dužnosnike, vojnike i ostalo ljudstvo. Francuska mornarica odgovorila je na to granatiranjem Hanoija s brodova, nastojeći uništiti uporišta Viet Minha.

Prvi indokineski rat trajao je više od sedam godina, a Francuzi su na kraju odlučili napustiti Indokinu i prepustiti borbu s Viet Minhom američkim trupama.

piše: Dražen Krajcar


Komentari