Na današnji dan

Započeo Ekumenski Crkveni koncil u Kalcedonu – 451.

Na Kalcedonskom koncilu bilo je nazočno oko 350 biskupa.

Dana 8. listopada 451. godine započeo je znameniti Ekumenski Crkveni koncil u Kalcedonu. Bio je to četvrti ekumenski koncil u povijesti kršćanstva, a zasjedao je u gradu Kalcedonu, smještenom u neposrednoj blizini Carigrada. Kalcedon se nalazi na strateški važnom i prometno vrlo zanimljivom mjestu na azijskoj obali Mramornog mora, nedaleko od ulaza u Bospor i preko puta gradske jezgre Carigrada.

U današnje vrijeme područje nekadašnjeg Kalcedona prekriva istanbulska četvrt Kadıköy, a teoretski je moguće preplivati Bospor od tamo do središta Carigrada (riječ je o udaljenosti od oko tri kilometra). Na Kalcedonskom koncilu bilo je nazočno oko 350 biskupa, a postao je izvanredno važnim i zbog formulacije Kalcedonskog vjerovanja, po kojem su u Isusu Kristu dvije naravi, božanska i čovječja, nepomiješane, nepromijenjene, nerastavljene i neodvojive u jednoj osobi.

Jedan dio kršćana nije prihvatio odredbe Kalcedonskog koncila pa ih se naziva i nekalcedonskim kršćanima. Riječ je o, primjerice, Koptskoj pravoslavnoj Crkvi u Aleksandriji, Etiopskoj pravoslavnoj tevahedo Crkvi, Eritrejskoj pravoslavnoj tevahedo Crkvi i Armenskoj apostolskoj Crkvi.


Komentari