Na današnji dan

Započeo Drugi vatikanski koncil – 1962.

Papa Ivan XXIII. pozvao je sudionike Koncila da radije koriste lijek milosrđa nego oružja strogosti u dokumentima koje će proizvesti. Koncil je doista osuvremenio Katoličku crkvu i njegove odredbe važeće su i danas za sve katoličke vjernike.

Dana 11. listopada 1962. godine svečano je otvoren Drugi vatikanski koncil, najveće koncilsko okupljanje u čitavoj povijesti Katoličke crkve. Koncil je otvorio tadašnji papa, a današnji svetac Ivan XXIII. (rođenim imenom Angelo Giuseppe Roncalli).

Na sjednicama Drugog vatikanskog koncila prisutno je bilo i do 2.625 crkvenih stručnjaka, neviđen broj do tog vremena. Bio je to 21. po redu ekumenski koncil Katoličke crkve, te 2. koji se održavao u Bazilici sv. Petra u Vatikanu (Prvi vatikanski koncil bio je otvoren još davne 1869. godine).

Drugi vatikanski koncil do današnjeg je dana posljednji održani koncil Katoličke crkve, dakle njegove odredbe su trenutno važeće za katoličke vjernike. Zanimljivo je da su otvaranju tog koncila prisustvovala čak četvorica budućih papa. Bili su to kardinal Giovanni Battista Montini (budući papa Pavao VI.), zatim tadašnji biskup Albino Luciani (budući papa Ivan Pavao I.), poljski biskup Karol Wojtyła (budući papa Ivan Pavao II.), kao i tadašnji njemački svećenik Joseph Ratzinger (budući papa Benedikt XVI.). Velečasni Ratzinger bio je u to doba teološki savjetnik na Koncilu.


Papa Ivan XXIII. otvorio je Koncil deklaracijom Gaudet Mater Ecclesia (hrv. Veseli se Majka Crkva). U govoru je rekao da Crkva mora naučavati poruku Isusa Krista u svjetlu stalno mijenjajućih trendova suvremenog svijeta. Pozvao je sudionike Koncila da radije koriste lijek milosrđa nego oružja strogosti u dokumentima koje će proizvesti.

Nažalost, papa sv. Ivan XXIII. nije doživio kraj koncila. Umro je 1963. godine, a njegovo djelo nastavio je papa Pavao VI. Drugi vatikanski koncil potrajao je sve do 8. prosinca 1965., dakle održavao se tijekom vremena od čak 3 godine i gotovo dva mjeseca.

Komentari