Na današnji dan

Započela Saladinova opsada križarskog Jeruzalema (1187.)

Dana 20. rujna 1187. započela je muslimanska opsada križarskog Jeruzalema. Grad je opkolio moćni muslimanski vladar Saladin – sultan Egipta i Sirije. Njegova se vlast u to doba već prostirala otprilike od današnjeg Tunisa pa do juga Arapskog poluotoka i Indijskog oceana, a na sjeveru sve do armenskih zemalja.

Križari su u to vrijeme još uvijek držali Jeruzalem, koji su osvojili prije punih 88 godina (1099. u doba Prvog križarskog rata). Saladin je uoči opsade Jeruzalema uspio zauzeti veći dio nekoć moćnog Jeruzalemskog Kraljevstva. Naime, osvojio je od križara Akru, Nablus, Jafu, Toron, Sidon, Beirut i Aškelon.

Vođa obrane Jeruzalema bio je Balian od Ibelina. Balian je u feudalnoj hijerarhiji imao titulu gospodara od Ibelina i Nablusa. Tadašnji jeruzalemski kralj – Guido (Guy) od Lusignana – nije mogao osobno braniti grad jer ga je Saladin zarobio dva i pol mjeseca ranije u poznatoj Bitki kod Hattina.

Dakle, Baliana od Ibelina zapala je teška dužnost obrane Jeruzalema. Saladin je raspolagao znatno brojnijom vojskom, s oko 20.000 ljudi, a križari sa svega oko 5000. Muslimani su napadali jeruzalemske zidine pomoću opsadnih tornjeva te raznolikih bacača projektila. Saladin je raspolagao s katapultima, mangonelima i ostalim tipovima bacača kamenja ili zapaljivih smjesa. Grad su obasipale i muslimanske strijele odapinjane iz lukova i samostrela. Jeruzalemski su branitelji tijekom 12 dana uspjeli odolijevati opsadi. Saladin je u jednom trenutku smjestio svoj stožer na poznatu Maslinsku goru u blizini grada. Muslimani su uspjeli minirati jedan dio jeruzalemskog zida i tako otvoriti prolaz u grad. Nakon krvavih borbi, križari su na kraju predali Jeruzalem Saladinu.


Komentari