Na današnji dan

Započela prodaja računala Apple Macintosh (1984.)

Dana 24. siječnja 1984. službeno je pušteno u prodaju prvo Appleovo računalo iz serije Macintosh. Radilo se o važnom događaju jer je Apple Macintosh postalo prvo masovno proizvođeno komercijalno računalo s grafičkim sučeljem i mišem. Zanimljivo je da je računalo Macintosh nazvano prema sorti jabuke. Sorta imena McIntosh bila je omiljena sorta Jefa Raskina, Appleovog zaposlenika koji je radio na razvoju novog računala. Ime sorte McIntosh morali su ipak modificirati u Macintosh, jer je već prije postojala kompanija imena McIntosh Laboratory.

Prvi Apple Macintosh bio je, gledano iz današnje perspektive, razmjerno skroman u pogledu hardwarea. Naime, posjedovao je samo 128 KB radne memorije i samo jedan pogon za floppy disk. Zanimljivo je da taj izvorni Mac uopće nije posjedovao tvrdi disk. Monitor je bio rezolucije 512 * 342 piksela, a procesor je radio na 8 MHz.

Za predstavljanje Macintosha Steve Jobs upotrijebio televizijsku reklamu koju je režirao slavni Ridley Scott, a koja je koštala za to vrijeme nevjerojatnih 900.000 dolara. Ta reklama, nazvana 1984 bila je aluzija na poznati istoimeni roman Georgea Orwella. Emitirana je za vrijeme Super Bowla, što je najudarniji termin koji se uopće može dobiti u SAD-u, zbog velike gledanosti tog sportskog spektakla.


Komentari