Na današnji dan

Započela krvava faza Francuske revolucije, nabijanje princezine glave na kolac – 1792.

Svećenike i ostale građane koji su bili u zatvoru počeli su ubijati i masakrirati njihova trupla. Ukupno je ubijeno oko 2400 ljudi, među njima i tri biskupa, te određeni broj aristokrata.

Dana 2. rujna 1792. godine započela je nova, krvava, faza Francuske revolucije. Kralj Luj XVI. i kraljica Marija Antoaneta još uvijek su bili živi, ali u pritvoru. Razlog za uznemirenost i paniku u Parizu bila je invazija na Francusku koju su dva tjedna ranije započele strane sile u pokušaju da uguše revoluciju i vrate kralja na vlast. Strana se vojska približavala Parizu u kojem je vlast imala Komuna, svojevrsni gradski kolektivni organ vlasti. Revolucionarna pariška Komuna je de facto preuzela vlast i u cijeloj Francuskoj, zamijenivši dotadašnju vladu. Mnogi građani su uhićeni zbog sumnje da podržavaju strane kontrarevolucionarne sile. Na vijest da su stranci zauzeli Verdun i da nastavljaju prema Parizu dignuta je opća uzbuna.

Građane koji su bili u zatvoru počeli su ubijati i masakrirati njihova trupla. Ukupno je ubijeno oko 2.400 ljudi, među njima i tri biskupa, te određeni broj aristokrata. Vjerojatno najpoznatija žrtva bila je princeza de Lamballe, bliska kraljičina prijateljica i jedna od najbogatijih žena u Francuskoj, koju je svjetina najprije ubila, a zatim sakatila njeno tijelo. Glavu su joj stavili na kolac i paradirali s njom pred prozorima njene prijateljice kraljice Marije Antoanete.

Komentari