Na današnji dan

Započela krvava Bitka kod Verduna (1916.)

ADN-ZB-Archiv I. Weltkrieg 1914-18 Um die französische Festung Verdun fand 1916 die blutigste und verlustreichste Materialschlacht des Weltkrieges statt. Auch in den beiden folgenden Jahren wurde in diesem Gebiet ständig gekämpft. UBz.: Sperrfeuer bei Verdun. 6500-28 [Scherl Bilderdienst]

Jedna od najkrvavijih bitaka u Prvom svjetskom ratu, a i u europskoj povijesti općenito, Bitka kod Verduna počela je 21. veljače 1916. godine. Nijemci su otpočeli bitku iscrpljivanja kako bi slomili Francusku, za koju su pogrešno mislili da je na granici izdržljivosti. Bombardiranje je trajalo 9 sati i ispaljeno je milijun granata iz 1200 topova na 40 kilometara dugom bojištu.

U bitki, koja je s prekidima trajala do 18. prosinca, bile su angažirane goleme snage, a gubitci su bili golemi – oko 337 000 s njemačke te 371 000 s francuske strane. Na obje strane bilo je ukupno angažirano oko 2300000 vojnika (otprilike jednako današnjem zbroju aktivnih trupa SAD-a i Ruske Federacije). Bitka kod Verduna odvijala se na bojišnici u blizini današnje tromeđe Francuske, Belgije i Luksemburga. Grad Verdun, s tamošnjom snažnom tvrđavom, predstavljao je najsnažniju točku Francuske u razdoblju prije Prvog svjetskog rata. Razlog njegove utvrđenosti bio je strateški položaj na relaciji Francuska-Njemačka, južno od područja Ardena.

Napomenimo, budući da su prethodno u Francusko-pruskom ratu Nijemci osvojili dotadašnje francuske pokrajine Alsace i Lorraine, njemačko-francuska granica nalazila se uoči Prvog svjetskog rata samo 40-ak kilometara od Verduna (danas je udaljena oko 80 kilometara). Ispred Verduna Francuzi su izgradili cijeli sustav utvrda, a njemačke su se snage u velikoj ofenzivi tijekom Bitke kod Verduna toliko obrušile na njih da su neki od tih objekata bili gotovo zbrisani s lica Zemlje. Pretpostavlja se da je tijekom Bitke kod Verduna ispaljeno ukupno oko 10 000 000 granata.

Naposljetku je Verdun obranjen, ali su žrtve bile toliko velike da je bitka nazvana “Verdunski mlin za meso”. Obranjeni Verdun postao je simbolom otpora Francuske i njezinog vojničkog prestiža.

piše: Dražen Krajcar


Komentari