Na današnji dan

Križari započeli opsadu Jeruzalema – 1099.

Nakon pada Jeruzalema uslijedio je masakr nad muslimanskim i židovskim stanovništvom.

Križarska opsada Jeruzalema, kao kulminacija Prvog križarskog rata, započela je 7. lipnja 1099. godine. Križarske su trupe krenule prema Svetoj Zemlji iz Europe još 1095. godine, a u međuvremenu su osvojile niz muslimanskih uporišta. Pretpostavlja se da je na kraju do Jeruzalema došlo nešto više od 1.000 kršćanskih vitezova, a uz njih još preko 10.000 naoružanih pješaka, pod vodstvom Godfrida Bouillonskog i njegovog brata Baldovina.

Jeruzalem su u to vrijeme držali muslimani pod vrhovnom vlašću dinastije Fatimida, koja je imala središte u Kairu. Sam grad bio je razmjerno dobro pripremljen za opsadu, a križari su pri opsadi patili od oskudice vode i hrane oko tog grada. Budući da je vrijeme radilo protiv križara (zbog nestašice i vijesti o dolasku fatimidske vojske iz Egipta), morali su se potruditi što prije osvojiti grad. 

Križari su Jeruzalem osvojili 15. srpnja 1099. godine, nakon otprilike pet tjedana opsade, nakon čega su izvršili neviđeni masakr nad muslimanskim i židovskim stanovništvom.Prema procjenama ubijeno je oko 40.000 ljudi, a spaljene su i džamije i sinagoge. Svjedok svećenikRajmund Aguilers napisao je: „U Salomonovom hramu gazili smo do koljena u krvi, pa čak i do konjskih uzda, po pravednom i čudesnom božanskom sudu“. Dodao je i da je Jeruzalem „očišćen od nevjerničke ruke“.

Nakon zauzimanja Jeruzalema, budući da je glavni cilj bio ostvaren, mnogi su se križari vratili u svoje zemlje. Neki su, međutim, ostali i nastavili se probijati duž istočne sredozemne obale, osnivajući križarske države.


Jeruzalem je ostao u kršćanskim rukama sve do 1187. godine, kad ga je osvojio muslimanski vladar Saladin (ukupno je, dakle, Jeruzalem bio pod kršćanskom vlasti oko 88 godina, tijekom čega je bio prijestolnica Jeruzalemskog Kraljevstva). Za razliku od križara Saladin je branioce Jeruzalema (kršćane) uz otkupninu ostavio na životu.

Piše: Dražen Krajcar

Komentari