Select your Top Menu from wp menus

27.12.

Započela akcija Alfa južno od Pakraca (1991.)

Započela akcija Alfa južno od Pakraca (1991.)

Dana 27. prosinca 1991. nastavljeno je oslobađanje zapadne Slavonije, zajedničkim snagama HV-a i MUP-a, a pod kodnom akcijom zvanom Orkan 91. Oslobođena su jaka pobunjenička uporišta u okolini Pakraca: Gavrinica, Japaga i dio Šeovice. Do večernjih sati hrvatske su postrojbe zauzele crtu obrane, dok su se četničke snage (Beli orlovi), pripadnici tzv. JNA i TO, te srpski dragovoljci i četnici povukli na rezervne položaje.

Važnost navedene akcije bilo je pomicanje crte bojišnice, koja je prije bila nedaleko od same Pakračke bolnice, te time na udaru neprijatelja. Mnogobrojniji i bolje naoružani neprijatelji, istog su dana (27. prosinca 1991.) izvršili jaki artiljerijski napad na Pakrac, Filipovac, Lipik, Prekopakru i Klisu. Unatoč tome, neprijatelj je potisnut, a za sljedeći dan pripremljeno daljnje čišćenje i oslobađanje područja pod neprijateljskom kontrolom. Konačni cilj bilo je zauzimanje koridora sve do Save, tj. granice s Bosnom.

U navedenim sukobima bilo je gubitaka na obje strane. U mjestu Japaga, nedaleko od Pakraca, poginuo je hrvatski branitelj – pripadnik Policijske postaje Koprivnica – Vinko Fijačko, rođen 9. ožujka 1969. u Koprivnici. Fijačko je živio u Koprivničkoj Reki gdje je i sahranjen nakon pogibije.

Piše: Dražen Krajcar

Facebook Comments

Vezani članci