Na današnji dan

Započela američko-britanska invazija Afganistana (2001.)

ept. 3, 2003, Operation Mountain Viper put the soldiers of A Company, 2nd Battalion 22nd Infantry Division, 10th Mountain in the Afghanistan province of Daychopan to search for Taliban and or weapon caches that could be used against U.S. and allied forces. 1st Platoon completes their objective and returns to the assembly area in the vicinity of the village of Nora. (U.S. Army photo by Staff Sgt. Kyle Davis) (Released)

Dana 7. listopada 2001. godine započela je američko-britanska invazija Afganistana. Američko ime za tu akciju bilo je Operation Enduring Freedom (hrv. Operacija trajna sloboda), a bila je dio tzv. globalnog Rata protiv terora. Američki predsjednik George W. Bush nazvao je svojedobno to djelovanje čak i križarskim ratom.

Prve američke jedinice koje su ušle u Afganistan pripadale su CIA-inom Odjelu za specijalne aktivnosti. To je jedna od najaktivnijih američkih specijalnih službi, koja je sudjelovala u većini američkih tajnih angažmana u drugoj polovici 20. stoljeća (Kuba, Bolivija, Nikaragva, Iran itd.). Paradoksalno je da su CIA-ini operativci u doba Hladnog rata u Afganistanu obučavali mudžahedine za borbu protiv Sovjeta.

Već prvog dana izvršeni su jaki vojni udari, poglavito na talibanska središta u Kabulu, Kanadharu i Jalalabadu. U Kanadaharu je bilo sjedište talibanskog vođe Mule Muhameda Omara. Glavni zapovjednik američkih snaga bio je general Tommy Franks, u svojstvu borbenog zapovjednika Američke središnje komande.

Otprilike 50 Tomahawk krstarećih projektila lansirano je na Afganistan, a zrakoplovni lovačko-bombarderski napadi izvršeni su s paluba dvaju nosača aviona stacioniranih u Indijskom oceanu – USS Enterprisea i USS Carl Vinsona. Afganistan su napali i američki bombarderi tipa B-1 Lancer, B-2 Spirit i B-52 Stratofortress, koji su za tu priliku uzletjeli s britanskih baza na malenom atolu Diego Garcia, smještenom usred Indijskog oceana (jedna od posljednjih britanskih kolonija u Indijskom oceanu).


Komentari