Na današnji dan

Zapis na grobu Tina Ujevića – 1955.

Slavni hrvatski pjesnik Tin Ujević umro je na današnji dan 1955. godine, a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Dana 12. studenog 1955. godine umro je znameniti hrvatski pjesnik Tin Ujević. Smrt ga je zatekla u 65. godini  u Zagrebu. Po godini rođenja, Ujević je bio samo oko dvije godine mlađi od Adolfa Hitlera i Ante Pavelića. Istodobno je bio stariji oko godinu dana od Josipa Broza Tita, a dvije godine od Miroslava Krleže. Zapravo, Ujević je rođen iste godine kao i Nijemac Erwin Rommel, što znači da je teoretski mogao kao vojnik sudjelovati i u Prvom i u Drugom svjetskom ratu (Rommel je visoko odlikovan za akcije u oba ta rata). Ipak, Ujević je kao pjesnik bio potpuno suprotno orijentiran od ratnog djelovanja.

Tin Ujević bio je tijekom velikog dijela svog života poznat kao boem. Bio je intelektualno radoznao i provodio je mnogo vremena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (nekoć „biblioteci“) u Zagrebu, u doba dok se ona još nalazila u veličanstvenoj secesijskoj zgradi na Marulićevom trgu (danas Hrvatski državni arhiv).

Također, Ujević je bio čest gost zagrebačkih kavana i gostionica. Osobito ga se vezuje uz gostionicu Tip-Top na uglu Gundulićeve i Masarykove ulice. Prema jednom zapisu, Tin bi ujutro doručkovao litru mlijeka i polovicu bijelog kruha. Nakon vremena provedenog u knjižnici običavao se uputiti u smjeru zagrebačkih gostionica. Ponekad je navodno spavao i na zagrebačkim klupama.


Nakon smrti na današnji dan 1955. godine, pokopan je na groblju Mirogoj. Na grobu su mu uklesani sljedeći stihovi iz njegove pjesme „Igračka vjetrova“:

Leti ko lišće što vir ga vije,

za let si, dušo, stvorena.

Za zemlju nije, za pokoj nije

cvijet što nema korijena.

Komentari