Na današnji dan

Zapaljen njemački Reichstag (1933.)

Dana 27. veljače 1933. dogodio se jedan od najsudbonosnijih događaja za njemačku povijest. Zapaljena je zgrada njemačkog parlamenta (njem. Reichstag) u Berlinu. Samo četiri tjedna ranije Hitler je postao njemačkim kancelarom. Njegova nacistička stranka nije imala apsolutnu većinu u parlamentu. Naime, komunisti i socijalisti imali su zajedno više zastupnika od nacista.

Glavni je Hitlerov cilj bio riješiti se ljevičara kako bi došao do većine u parlamentu i tako mogao potpuno zavladati Njemačkom. Palež Reichstaga došao je Hitleru kao naručen. U zgradi je policija pronašla jednog komunista –Marinusa van der Lubbea – koji je bio poznat kao piroman. Današnji se povjesničari ne slažu u tome je li samo on bio odgovoran za požar ili se radilo zapravo o nacističkoj podvali.

U svakom slučaju, Hitleru je to poslužilo da optuži komuniste i stavi njihove parlamentarne zastupnike izvan zakona, što je ojačalo poziciju nacističke stranke u parlamentu i naposljetku joj omogućilo preuzimanje sve vlasti u svoje ruke.

Komentari