Na današnji dan

Kontroverzno vjenčanje francuskog cara Napoleona III. – 1853.

Vjenčanje je bilo kontroverzno jer je mladenka, Eugenijom de Montijo, po staležu bila samo grofica.

Dana 30. siječnja 1853. godine održano je posljednje carsko vjenčanje u Francuskoj. Naime, vladajući car Napoleon III. Bonaparte oženio se španjolskom plemkinjom Eugenijom de Montijo. Taj je brak bio prilično kontroverzan, jer je mladenka po staležu bila samo grofica, što su mnogi smatrali smiješno nedostojnim porijeklom za suprugu jednog cara.

Napoleon III. doista je pokušavao pronaći mladenku iz nešto viših krugova, ali je bio odbijen, jer vladajuće europske dinastije nisu bile sigurne da će se on održati na carskom prijestolju (doista je svrgnut kasnije, i to na sramotan način). Napoleon III. odabrao je na kraju lijepu Španjolku, a prilikom proglašenja zaruka rekao je da daje prednost ženi koju voli i poštuje, nad onom koja bi mu donijela neke prednosti, ali je ne poznaje. Na taj je način izrazio prezir prema kraljevskim udavačama, kod kojih je bio izgleda odbijen.


Premda nije bila kraljevskog roda, Eugenija je bila zapravo prilično plave krvi. Otac joj je bio španjolski aristokrat s tipičnim bombastičnim titulama za tu zemlju: 13. vojvoda od Peñarande del Duero, 14. markiz od la Bañeze, 14. markiz od Miralla, 13. markiz od Valdunquilla, 9. markiz od Valderrábana, 8. markiz od Osere, 16. markiz  od Villanueve del Fresno y de Barcarrota, 8. grof od Montija, 12. grof od Bañosa, 19. grof od Santa Cruz de la Sierra, 18. grof od Mirande del Castañar itd. itd.

Zanimljivo je da je majka od Eugenije bila neobičnog škotsko-belgijskog plemićkog podrijetla, i da je upravo ona navodno dala slavnom književniku Prosperu Mériméeu ideju za lik Carmen (kasnije proslavljena u operi).

 

Komentari