Na današnji dan

Zanimljivo podrijetlo autora Asterixa – 1977.

Slavni René Goscinny, premda je rođen u Francuskoj, bio je potomak židovskih roditelja s područja nekadašnje Poljske, a današnje Ukrajine. Zanimljivo je da prezime Gościnny zapravo na poljskom znači “gostoljubiv”.

Dana 5. studenog 1977. godine prerano je umro slavni autor stripa Asterix  – René Goscinny. Malo kome je poznato da je on, premda je rođen u Francuskoj, zapravo bio poljsko-ukrajinskog porijekla. Naime, i otac i majka bili su mu useljenici u Francusku. Očevo prezime Gościnny zapravo znači “gostoljubiv” na poljskom jeziku. Majka mu se prezivala Bereśniak.

Otac i majka bili su mu porijeklom Židovi iz grada Žitomira koji je nekada bio u sastavu Poljske, a danas je u sastavu Ukrajine. Dokaz je to složenosti sudbine naroda koji su živjeli u Istočnoj Europi. Dapače, sudbina mladog Renéa pokazuje još zanimljiviju kompleksnost.

Naime, nakon što je René Goscinny rođen u Parizu, već dvije godine kasnije obitelj se preselila u Argentinu. René je djetinjstvo proveo u Buenos Airesu, gdje je pohađao francuske škole. Nakon očeve smrti u Argentini, René se u dobi od 19 godina s majkom preselio k ujaku u New York. Zatim se učlanio u Francusku vojsku, gdje je čak postao ilustrator za vojne plakate.


Nakon vojnog roka u Francuskoj vratio se opet u New York, a tek kasnije doselio se u Pariz. Tada je započela njegova prava karijera izrađivača stripova. S 33 godine kreirao je svoj najpoznatiji lik – Asterixa – zajedno s crtačem Albertom Uderzom. Uderzo je isprva želio da Asterix bude tipični veliki i snažni glaski ratnik, ali Goscinny je radije uveo Asterixa kao lukavog malog ratnika koji daje prednost inteligenciji pred snagom. Zato su se on i Uderzo sjetili da sićušnom Asterixu kao protutežu dodaju velikog, ali neintelektualnog Obelixa. Legenda je tako rođena.

Zanimljivo je da je osim Asterixa Goscinny dugo godina pisao i poznati strip “Lucky Luke”. Žalosna je činjenica da je René Goscinny umro kad mu je bila samo 51 godina.

Komentari