Na današnji dan

Zanimljivi izbori za papu u 18. stoljeću – 1740.

Među prisutnim kardinalima na konklavi 1740. godine bio je tadašnji nadbiskup Beča Sigismund von Kollonitsch, kasnije pouzdanik znamenite carice Marije Terezije.

Dana 17. kolovoza 1740. godine izabran je za papu Prospero Lorenzo Lambertini, koji je uzeo ime Benedikt XIV. (bio je zatim papa u prilično dugom razdoblju od gotovo 18 godina). Konklava na kojoj je izabran, a koja je sazvana nakon smrti prethodnog pape Klementa XII., bila je jedna od najdužih u ranom novom vijeku (trajala je od veljače do kolovoza 1740. godine tj. oko šest mjeseci). Na završnom glasovanju te konklave sudjelovao je 51 kardinal, a tijekom spomenutih šest mjeseci preminula su njih čak četvorica. Među prisutnim kardinalima na konklavi bio je tadašnji nadbiskup Beča Sigismund von Kollonitsch, kasnije pouzdanik znamenite carice Marije Terezije (ona je na vlast u Austriji došla u listopadu iste godine tj. samo oko dva mjeseca nakon izbora spomenutog pape Benedikta XIV.).

Među kardinalima koji iz nekog razloga nisu bili prisutni na konklavi bio je moćni André-Hercule de Fleury, prvi ministar (svojevrsni premijer) tadašnjeg francuskog kralja Luja XV. iz dinastije Bourbon. Nakon što je dobio više od dvije trećine glasova prisutnih kardinala izabran je spomenuti kardinal Prospero Lorenzo Lambertini za novog papu. On je u tom trenutku bio nadbiskup Bologne, drugog najvećeg grada u Papinskoj Državi nakon Rima, a imao je 65 godina. Bio je vrlo uspješan papa, a zanimljivo je da je u znanstvenom pogledu cijenio dubrovačkoj isusovca Ruđera Boškovića, kome je povjerio analizu pukotina na kupoli znamenite bazilike svetog Petra u Vatikanu, kao i geografske izmjere u Papinskoj Državi.

Komentari