Na današnji dan

Zanimljiva španjolska trgovačka veza između Filipina i Amerike – 1571.

Veliki španjolski galijuni plovili su već u 16. stoljeću preko cijelog Tihog oceana između Manile i Acapulca prevozeći azijske proizvode do Amerike.

Dvadesetčetvrti lipnja 1571. godine smatra se danom utemeljenja španjolskog kolonijalnog grada Manile na Filipinima. Naime, Filipini su bili španjolska kolonija tijekom više od 300 godina. Čak su i svoje ime dobili po španjolskom kralju Filipu II. iz dinastije Habsburg.

Manila je postala središte španjolske kolonijalne vlasti na Filipinima i u čitavom tom dijelu svijeta, koji su Španjolci nazivali Španjolska istočna Indija (španj. Indias orientales españolas). Osnivač Manila kao španjolskog kolonijalnog središta bio je Miguel López de Legazpi, koji je postao i prvim guvernerom Filipina.

Filipini su bili značajna karika u lancu španjolskih kolonijalnih posjeda. Naime, već u 16. stoljeću stvorena je stalna pomorska veza između Filipina i područja današnjeg Meksika. Veliki španjolski galijuni plovili su između Manile i Acapulca te prevozili azijske proizvode do Amerike, od kamo su ovi mogli biti prebačeni u Europu preko Atlantskog oceana. Radilo se, primjerice, o kineskoj svili i porculanu, indijskim i indokineskim začinima, draguljima i bjelokosti, koji su na taj način mogli doći do Španjolske. S druge strane, Španjolci su vadili srebro u južnoj Americi, kojim se moglo plaćati te orijentalne proizvode.

Budući da je put od Acapulca do Manile bio vrlo dugačak, gotovo preko cijelog Tihog oceana, Španjolci su koristili pacifičke otoke kao usputne stanice. Primjer takve stanice bio je Guam u Tihom oceanu, koji je Španjolskoj pripadao do kraja 19. stoljeća, a zatim ga je preuzeo SAD. Marijansko i Karolinsko otočje bilo je također pod Španjolcima (Marijansko otočje dobilo je ime po španjolskoj kraljici Marijani, a Karolinsko po španjolskom kralju Karlu II. Habsburgu).


Manila je danas glavni grad Filipina. Španjolsko naslijeđe uvelike je vidljivo na Filipinima, što je i razumljivo s obzirom na višestoljetnu španjolsku vlast nad tim područjem. Filipini danas imaju čak oko 100 milijuna stanovnika, od čega su velika većina rimokatolici. Na širem području Manile živi otprilike desetak milijuna stanovnika.ž

piše: Dražen Krajcar

Komentari