Na današnji dan

Zanimljiv put prve nuklearne bombe do otoka Tinian s kojeg će poletjeti bombarderi na Japan – 1945.

Otok Tinian nalazi se oko 1.500 kilometara južno od Japana i upravo su s njega poletjeli poznati bombarderi koji su ponijeli nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki. Krstarica USS Indianapolis donijela je na Tinian veliku količinu obogaćenog urana koji je bio sastavni dio bombe za Hirošimu. 

Dana 26. srpnja 1945. godine američka krstarica USS Indianapolis dopremila je na otok Tinian u Tihom oceanu dijelove za američku nuklearnu bombu koja će desetak dana kasnije u sastavljenom obliku biti bačena na Hirošimu, kao prva atomska bomba ikada upotrijebljena u vojne svrhe. Otok Tinian nalazi se oko 1.500 kilometara južno od Japana i upravo su s njega poletjeli poznati bombarderi koji su ponijeli nuklearne bombe na Hirošimu i Nagasaki.

Zanimljivo je da je otok Tinian i danas američki teritorij. Naime, nalazi se u sastavu Sjevernomarijanskih otoka, koji su dio SAD-a sa sličnim statusom kao i Puerto Rico. Amerikanci su u Drugom svjetskom ratu oslobodili Tinian 1944. godine od japanske okupacije i na njemu su sagradili ogromnu zrakoplovnu bazu za napad na Japan. Bila je to jedna od najvećih baza u čitavom Drugom svjetskom ratu, s oko 40.000 članova osoblja, a zauzela je gotovo cijeli otok. Dapače, Amerikanci su zrakoplovne piste i ulice položili po shemi sličnoj onoj na Manhattanu u New Yorku (čak su i ulice nazvali po imenima s Manhattana, kao Wall Streeet, Broadway, Osma avenija itd).

Krstarica USS Indianapolis donijela je na Tinian veliku količinu obogaćenog urana koji je bio sastavni dio bombe za Hirošimu. Ukupno se radilo otprilike čak o polovini svega urana u tom trenutku dostupnog na čitavom svijetu. Ono što je širokoj javnosti manje poznato jest sudbina krstarice nakon što je uspješno izvršila tu misiju. Naime, samo četiri dana kasnije torpedirale su je japanske podmornice, te je potonula uz ogroman gubitak života. Naime, od 1.196 članova posade preživjelo ih je samo 316.


Komentari