Na današnji dan

Zalijetanje teškog ruskog zrakoplova u stambenu zgradu u Sibiru – 1997.

Zrakoplovi Antonov An-124 svrstavaju se među najveće transportne zrakoplove u povijesti. 

Dana 6. prosinca 1997. godine u Rusiji se dogodila izuzetno teška nesreća kad se veliki teretni zrakoplov tipa Antonov An-124 zaletio u stambenu zgradu. Nesreća se dogodila u sibirskom gradu Irkutsku, nedaleko od poznatog Bajkalskog jezera. Zrakoplovi Antonov An-124 svrstavaju se među najveće transportne zrakoplove u povijesti. 

Do nesreće je došlo jodmah nakon što je Antonov An-124 poletio iz zračne luke kod Irkutska. Srušio se u naseljeno gradsko područje i pobio 44 osobe na tlu. Ujedno su stradali i svi ljudi na zrakoplovu, njih 23, tako da je ukupan broj žrtava iznosio 67.

 Antonov An-124 je pri tom letu prevozio u sebi dva lovačka zrakoplova tipa Suhoj Su-27, koji su bili namijenjeni Vijetnamu. Antonov An-124 posjeduje četiri velika turbomlazna motora, a čini se da je do nesreće došlo kad su otkazala čak tri motora jedan za drugim, i to odmah u prvim sekundama nakon polijetanja. Posada je, leteći praktički na jednom motoru, pokušala navodno udaljiti zrakoplov od naseljenog područja, ali im to nije uspjelo. Antonov se srušio u višekatnu zgradu sa stanovima, a pri padu je oštetio i druge zgrade u okolici.


Komentari