Na današnji dan

Zakon Capitulare Saxonicum (797.)

Castle Rhine Stone Sachsen Castle Rhine

Sasi su bili zapadnogermanski narod koji je u 8. stoljeću živio na području današnje sjeverne Njemačke. Naziv dolazi od riječi Sahs, odnosno njihovog naziva za mač s jednom oštricom. Vladar Franačkog Carstva Karlo Veliki trideset je godina vodio bitke kako bi pobijedio Sase i priključio njihovo područje svom Carstvu. To mu je krajem 8. stoljeća uspjelo. Sasi su prilično nasilno kristijanizirani te su im nametnuti crkveni porezi. Stoga su često dizali ustanke protiv franačke vlasti i vratili se svojoj religiji. Opljačkali su i uništili brojne crkve. 

Karlo Veliki poveo je niz silovitih pohoda na Sase i proveo masovne deportacije saskih plemena duboko u središte Carstva. Ukinuo je 782. zakon Capitulatio de partibus Saxoniae, kojim su bile predviđene brojne drakonske smrtne kazne. Umjesto njega na snagu je stupio Capitulare Saxonicum 28. listopada 797. godine. Njime je Saska postala ravnopravna ostalim regijama Franačke. Osim toga, smrtne kazne za krađu, palež i nasilje zamijenjene su novčanim kaznama. Cilj novog zakona bio je smiriti Sase i prekinuti njihove ustanke. Istovremeno je postavio sebi lojalne saske vođe za franačke grofove. Na taj je način postupno, ali uspješno, smanjio saski otpor. Na tom području živjeli su i Lužički Srbi (njem. Sorben), zapadnoslavenski narod koji danas u Njemačkoj ima status nacionalne manjine. 

Nakon raspada Franačkog Carstvo Saska je postala samostalno vojvodstvo i jedna od najmoćnijih država nekadašnjeg karolinškog carstva. Vojvoda Henrik Saski postao je njemački kralj Henrik I.  Pisani jezik saksonskog dvora preuzeo je Martin Luther u svojim djelima čime je postao osnova modernog njemačkog jezika.

Piše: Marsela Alić 


Komentari