Na današnji dan

Zaključen Roskildski mir (1658.)

Drugi sjeverni (nordijski) rat vodio se između Kraljevine Švedske i njenih saveznika s jedne te Poljsko-Litavske Unije, Rusije, Habsburške Monarhije i Nizozemske s druge strane od 1655. do 1660. godine. Krajem siječnja i početkom veljače 1658. švedske su snage pod kraljem Karlom X. Gustavom izvele Marš preko Beltova, kada su preko zaleđenog mora prešle s poluotoka Jyllanda i stigle na najveći danski otok Zealand. Danci su bili potpuno iznenađeni te su se predali gotovo bez borbe.

Prisiljeni su sklopiti Roskildski mir, kojim su se odrekli oko trećine teritorija. Kako su Danci tada vladali većim prostorom nego danas, Šveđanima su ustupili posjede u današnjoj južnoj i jugozapadnoj Švedskoj, središnju Norvešku i otok Bornholm. Danci su se usto obvezali da neće dozvoliti prolaz brodova u službi neprijatelja Švedske kroz svoje teritorijalne vode, prekinuti sve protušvedske saveze, plaćati troškove okupacijskih snaga, te osigurati određen broj vojnika za službu u švedskoj vojsci.

Sreća se, međutim, uskoro okrenula protiv Šveđana. Prekršili su odredbe Mira te pokušali iznenadnim napadom dokrajčiti Dance. Međutim, intervenirala je nizozemska flota i porazila Švedsku, čime su presječene njihove opskrbne linije u Danskoj, pa su prisiljeni povući se. Nadalje, u Norveškoj i na Bornholmu su izbile pobune te su tamošnji švedski upravitelji zbačeni.

Piše: Boris Blažina


Komentari