Na današnji dan

Zagrepčanka koja je bila primadona njujorškog Metropolitana – 1906.

Kritičari su o njoj pisali hvalospjeve, publika ju je obožavala, a kolege su je zvale Kraljica kuće.

Jedna od najslavnijih sopranistica 20. stoljeća, primadona njujorške Metropolitan opere, Zinka Kunc Milanov rođena je 17. svibnja 1906. godine u Zagrebu. Zinka se glazbom bavila od malih nogu, a njezin talent uočila je njezina velika prethodnica te kasnija učiteljica Milka Trnina. Pjevanje je studirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a prvi nastup imala je u Ljubljani 1927. godine. Od 1928. do 1935. bila je prvakinja zagrebačke Opere, u kojoj je ostvarila 27 uloga u rasponu od Bellinija preko Verdija i Puccinija do Wagnera i Straussa. Nastupivši u Njemačkom kazalištu u Pragu i Salzburškim svečanim igrama skreće na sebe svjetsku pozornost.

Godine 1937. prvi put nastupa u Metropolitanu gdje kao primadona radi do 1966. godine (uz prekid između 1947. do 1951.). U ovoj elitnoj opernoj kući nastupila je nevjerojatnih 424 puta u 14 uloga. Kritičari su o njoj pisali hvalospjeve, publika ju je obožavala, a kolege su je zvale Kraljica kuće. Nastupala je i drugim prestižnim svjetskim opernim kućama poput Bečke državne opere, milanske Scale, londonskog Covent Gardena, a u nekoliko navrata gostovala je i u rodnom Zagrebu.

Snimala je i gramofonske ploče za tvrtku RCA tako da su mnoge njezine izvedbe sačuvane. Otišla je u mirovinu 1966. te se bavila pedagoškim radom. Dobitnica je specijalne medalje kao jedna od 87 istaknutih osoba stranoga podrijetla koje su svojim doprinosom zadužile New York i SAD.

Zinka Kunc Milanov preminula je u New Yorku 1989. godine.  


Piše: Dražen Krajcar

Komentari