Na današnji dan

Začetnik engleske demokracije bio je Francuz (1265.)

Engleski parlament, u današnjem smislu te riječi, sastao se prvi put u povijesti 20. siječnja 1265. godine. Naime, prijašnja okupljanja sastojala su se većinom od aristokrata, a sudionici na njima nisu bili birani kao zastupnici. Naprotiv, u parlamentu koji je s radom započeo navedenog dana sjedili su i izabrani predstavnici gradova i okruga.

Parlament o kojem je riječ sazvao je grof Simon de Montfort i to protiv volje kralja Henrika III. Naime, de Montfort je vodio pobunu protiv kralja tijekom Drugog barunskog rata (1263. – 1264.) nakon koje je postao de facto vladar Engleske.

Parlament se sastao vrlo blizu mjesta na kojem se sastaje i danas – u Westminsteru pokraj rijeke Temze. Zbog važnosti tog prvog pravog engleskog parlamenta, Simona de Montforta smatra se začetnikom moderne parlamentarne demokracije. Treba napomenuti da je sazvao i Oxfordski parlament 1258. godine na kojem su kralju znatno ograničene ovlasti.

Inače, Simon de Montfort po rođenju zapravo je bio Francuz. Rodio se u francuskom gradiću imena Montfort-l’Amaury, smještenom dvadesetak kilometara od Pariza. Premda Francuz, on je po ženskoj liniji naslijedio grofoviju Leicester u Engleskoj pa je postao utjecajan u tom kraljevstvu. Simon de Montfort ubijen je u kolovozu 1265. od strane kraljevih snaga u Bitci kod Eveshama.


piše: Dražen Krajcar

Komentari