Na današnji dan

Zabrana Schillerove drame Wilhelm Tell (1941.)

Dana 3. lipnja 1941. zabranjena je izvedba znamenite Schillerove drame Wilhelm Tell u Trećem Reichu. Zabrana je uvedena odredbom tadašnjeg njemačkog Führera Adolfa Hitlera, a ujedno je naređeno i uklanjanje tiskane verzije tog djela iz knjižnica.

Dakako, Wilhelm Tell izbačen je time i s popisa lektira u njemačkim obrazovnim institucijama. Razlog svekolikoj zabrani bila je činjenica da je u prethodnom razdoblju švicarski student Maurice Bavaud, kasnije nazvan i Novim Wilhelmom Tellom, namjeravao izvršiti atentat na Hitlera.

U spomenutoj je Schillerovoj drami prikazan švicarski pučki junak Wilhelm Tell kao izvrstan strijelac, što je imalo očigledne asocijacije sa snajperskim atentatorom. Inače, Wilhelm Tell iz Schillerove drame koristio je za gađanje samostrel. Spomenutog Mauricea Bavauda priveo je Gestapo prije nego je uspio realizirati atentat.

Smaknut je odsijecanjem glave u zloglasnom zatvoru Plötzensee u svibnju 1941. godine, kad je bio u dobi od samo 25 godina. Inače, Švicarska je i inače tijekom Drugog svjetskog rata imala napet odnos s njemačkim nacistima, a postojao je čak i plan za njeno osvajanje (tzv. operacija Tannenbaum).


Komentari