Na današnji dan

Za razliku od svojih likova Agatha Christie umrla mirno – 1976.

 Agatha Christie napisala je oko 66 detektivskih romana te još niz zbirki novela.

Na današnji dan smrt je zatekla jednu od najpoznatijih svjetskih autorica detektivskih romana – Agathu Christie. Za razliku od svojih likova koji su redovito ubijani pod složenim i neobičnim okolnostima, Agatha Christie umrla je razmjerno mirno, u prilično visokoj dobi od 85 godina. Poznato je točno mjesto njene smrti. Naime, preminula je u svojoj kući zvanoj Winterbrook House nedaleko od gradića Wallingforda u engleskoj grofoviji Oxfordshire. Ta se kuća nalazi u engleskom seoskom krajoliku, oko 20 kilometara južno od poznatog sveučilišta Oxford. Poznati Hercule Poirot, jedan od njenih najpoznatijih likova, po svemu sudeći ne bi imao razloga istraživati smrt svoje autorice.

Spomenutu kuću Agatha Christie kupila je zajedno sa svojim suprugom – značajnim arheologom Maxom Mallowanom. Za njih je dvoje zanimljivo da su bili jedan od rijetkih bračnih parova u kojima su oba supružnika nagrađeni viteškim titulama, svaki za svoja vlastita postignuća. Naime, Max Mallowan dobio je viteški pridjevak sir, a Agatha je samostalno postala dama viteškog reda Britanskog Carstva. Tako je mogla koristiti naslov Lady Mallowan po suprugu ili Dame Agatha Christie po vlastitoj viteškoj tituli.

Za vrijeme dugogodišnje spisateljske karijere, Agatha Christie napisala je oko 66 detektivskih romana te još niz zbirki novela. Procjenjuje se da su njena djela u svijetu prodana u više od 4 milijarde primjeraka, zbog čega je dospjela i u Guinnessovu knjigu rekorda. Agatha Christie pokopana je nedaleko od kuće u kojoj je umrla – na groblju crkve sv. Marije u malenom mjestašcu Cholsey pokraj Wallingforda u Oxfordshireu.


Komentari