Na današnji dan

Košarka je nastala zbog duge zime? (1892.)

Košarku je izmislio kanadski liječnik James Naismith krajem 19. stoljeća koji je radio na američkom sveučilištu Springfield. To mu je zapravo bio zadatak na poslu. Naime, studenti koji su se bavili športom trebali su tijekom dugih hladnih zima održavati kondiciju na zatvorenom, tj. u dvorani, ali uz uvjet da igra ne bude gruba, odnosno da ne dođe do sportskih ozljeda.

Naismith je spojio nekoliko tadašnjih športova u jedan te objasnio studentima pravila: Na visini od 3 metra nalazi se otvor u koji moraju ubaciti loptu. To je bio prvi koš i nije imao rupu kroz koju bi lopta pala na pod. Teren je bio upola manji, a u svakom je timu bilo 9 košarkaša. U početku nisu imali posebnu loptu, nego su igrali nogometnom loptom. Popularni dribling niti je bio dozvoljen tadašnjim pravilima, niti je bio moguć sa starim loptama.

Prva službena košarkaška utakmica odigrana je 20. siječnja 1892. u sportskoj dvorani. Iste godine oformljena je i ženska momčad. Košarka je odmah stekla veliku popularnost i proširila se na mnoge države. Godine 1932. osnovana je Međunarodna košarkaška federacija (FIBA), a već 1936. postaje jedan od olimpijskih sportova.


Piše: Marsela Alić

Komentari