Na današnji dan

Yoshihito – posljednji japanski car kojeg je rodila konkubina – 1879.

Yoshihitova majka bila je carska konkubina Yanagihara Naruko, a ne carica Haruko. Yoshihito je time bio posljednji od japanskih careva kojeg je rodila konkubina, a ne službena carska supruga.

Dana 31. kolovoza 1879. godine rođen je Yoshihito, japanski car koji je vladao od 1912. do 1926. godine. Prema tradicionalnom brojanju, on je bio 123. po redu car Japana. Zanimljivo je da je Yoshihito bio posljednji od japanskih careva kojeg je rodila konkubina, a ne službena carska supruga. Naime, Yoshihitova majka bila je konkubina Yanagihara Naruko, a ne carica Haruko (supruga njegovog oca, koja nije imala djece).

Car Yoshihito imao je tijekom života teških zdravstvenih problema. Naime, još kao novorođenče dobio je meningitis, koji je vjerojatno trajno oštetio njegov neurološki sustav. Njegovo se stanje s vremenom pogoršavalo, tako da je napokon prestao obavljati službene carske dužnosti i sudjelovati u ceremonijama. Zamijenio ga je njegov najstariji sin Hirohito – kasniji poznati car iz Drugog svjetskog rata. Hirohito je već 1921. godine dobio namjesnički položaj, a 1926. postao je novim carem kad je Yoshihito umro. Zanimljivo je da je Yoshihito imao samo 47 godina u trenutku smrti (sin Hirohito poživio je čak do svoje 88. godine).

Komentari