Na današnji dan

Yokoi Shōichi nije vjerovao u kapitulaciju Japana (1972.)

Yokoi Shōichi rodio se 1915. u Japanu. Radio je kao krojač dok nije pozvan u vojsku. U Drugom svjetskom ratu služio je kao niži časnik u elitnoj pješačkoj jedinici Carske japanske vojske.

Japanci su zauzeli otok Guam, u zapadnom Tihom oceanu, pod američkom upravom. U ljeto 1944. američke su trupe pod vodstvom generala Douglasa MacArthura vratile otok Guam, a Japanci su se počeli povlačiti. Među njima bio je i nekadašnji krojač Yokoi Shōichi. Sa svojom jedinicom skrivao se u džungli. Potpuno odsječen od svijeta, nije čuo da je Japan u kolovozu 1945. kapitulirao. Tako je godinama ostao na otoku. Izlazio je iz džungle i čak 1952. pročitao u nekom listu da je Japan kapitulirao, ali smatrao je to lažnim vijestima. Čak i kad su posljednji pripadnici njegove jedinice umrli 1964., Yokoi Shōichi ostao je pri svome. Živio je u rupi u zemlji, a hranu pronalazio u prirodi i čekao.

Na njega su 24.1.1972. slučajno naišli neki ribari u potrazi za riječnim rakovima. On ih je napao, ali su ga uspjeli svladati. Potom se vratio u Japan, a njegov povratak u civilizaciju pratili su svi svjetski mediji. Ostala je zabilježena njegova rečenica: “Vrlo mi je bolno vratiti se živ.” Za njega je bilo sramotno što nije umro časnom junačkom smrću. Najveću čast u životu doživio je 1991. kad ga je u audijenciju pozvao japanski car Akihito.

U bolnici je proveo gotovo tri mjeseca i zatim nestao iz medija. Samo šest mjeseci nakon povratka Yokoi Shōichi se oženio. Više nije mogao raditi kao krojač, pa je za život zarađivao kao trener preživljavanja.


Piše: Marsela Alić

Komentari