Na današnji dan

Xi Jinping – partijski vođa koji danas drži sve najvažnije funkcije u Kini – 1953.

Zanimljivo je da je Xi Jinping oženjen popularnom pjevačicom Peng Liyuan. Ona je ranije bila znatno poznatija u Kini od njega, sve dok se on nije uspeo u sam vrh kineskog partijskog i državnog rukovodstva.

Dana 15. lipnja 1953. godine rođen je aktualni kineski lider Xi Jinping. On pripada petoj generaciji rukovoditelja kineske Komunističke partije. Xi Jinping u ovom trenutku drži sve najvažnije funkcije u Narodnoj Republici Kini. Naime, on je aktualni kineski predsjednik, aktualni generalni sekretar Centralnog komiteta, kao i predsjedavajući Središnje vojne komisije (time je i vrhovni zapovjednik kineskih oružanih snaga)

Xi Jinping rođen je u Pekingu kao sin Xia Zhongxuna, važnog partijskog vođe iz ranog doba revolucionarnog komunizma. Zbog tako uglednog podrijetla, Xia Jinpinga svrstavaju među tzv. krunske prinčeve ili crvene prinčeve (potomke visokih komunističkih dužnosnika).

Danas Xia Jinpinga smatraju jednim od triju najmoćnijih ljudi na svijetu. Na položaju kineskog lidera naslijedio je svog prethodnika Hu Jintaoa (pripadnika četvrte generacije kineskih partijskih rukovoditelja).

Zanimljivo je da je Xi Jinping oženjen popularnom pjevačicom Peng Liyuan. Ona je ranije bila znatno poznatija u Kini od njega, sve dok se on nije uspeo u sam vrh kineskog partijskog i državnog rukovodstva. Kao predsjednikova supruga, ona danas u Kini ima status svojevrsne prve dame.


Komentari