Na današnji dan

Wyatt Earp – američki šerif, kockar i vlasnik bordela – 1848.

Imao je četvero braće: Jamesa, Virgila, Morgana i Warrena.

Jedan od najlegendarnijih likova s američkog Divljeg zapada Wyatt Earp rođen je 19. ožujka 1848. godine. Rodio se u gradiću Monmouthu, u američkoj saveznoj državi Illinois. Wyatt Earp vodio je vrlo buran život, a osim što je bio čuvar zakona, bavio se i kockanjem, lovom na bizone, rudarenjem i prijevozništvom. Svojedobno je bio i boksački sudac te vlasnik bordela i saluna.

Imao je četvero braće: Jamesa, Virgila, Morgana i Warrena, a sva petorica braće proslavili su se na Divljem zapadu. Najstariji brat James bio je također vlasnik saluna. Virgil je bio čuvar zakona i revolveraš čak važniji od Earpa, no manje poznat. Morgan je ranjen u okršaju kod OK Corrala, a kasnije i ubijen. Najmlađi brat Warren također je bio revolveraš i sudjelovao je u osveti koju su Earpovi organizirali da osvete Morganovu smrt. U okršaju kod OK Corrala, u gradiću Tombstone u Arizoni, sudjelovala su ukupno tri brata: Virgil, Wyatt i Morgan. Sukob se dogodio zbog prevlasti u Tombstoneu između Earpovih, kojima je pomagao čuveni Doc Holliday, i lokalnih stočara – braće Clanton i braće McLaury. Obračun revolverima trajao je svega 30-ak sekundi, a Earpovi su izašli kao pobjednici.

Pisac i novinar Stuart Lake proveo je s njim skoro dvije godine zapisujući njegova sjećanja, obilazeći mjesta gdje Wyatt sudjelovao u stvaranju povijesti Američkog zapada. Unatoč opasnostima kroz koje je tijekom karijere prošao Wyatt Earp doživio je visoku dob od osamdeset godina, a preminuo je 1929. godine u kalifornijskom gradu Los Angelesu.

Wyatt Earp je glavni lik u mnogim filmovima, televizijskim serijama, romanima i stripovima.


piše: Dražen Krajcar

Komentari