Na današnji dan

Worcester – odlučujuća bitka Građanskog rata u Engleskoj (1651.)

Dana 3. rujna 1651. odigrala se Bitka kod Worcestera, odlučujuća bitka Građanskog rata u Engleskoj. Poraz kralja Karla II. u toj bitki, nakon koje je on pobjegao u inozemstvo, značio je konačnu pobjedu pristaša Olivera Cromwella.

Bitka se dogodila u blizini grada Worcestera u središnjoj Engleskoj, oko pedeset kilometara istočno od granice s Walesom. Kralj Karlo II. imao je u to vrijeme samo 21 godinu, a na prijestolje je nominalno bio došao nakon što su parlamentarci bili smaknuli njegovog oca, kralja Karla I., dvije i pol godine ranije.

Oliver Cromwell bio je u to vrijeme, naprotiv, iskusan 52-godišnji vojskovođa. Osim engleskih rojalista, glavnu podršku davali su mladom kralju Škoti, koji su činili veći dio njegovih postrojbi na bojnom polju kod Worcestera. Cromwellove su snage bile čak oko dva puta brojnije i sastojale su se od profesionalnih vojnika (tzv. New Model Army).

Kralj Karlo II. pratio je bitku s promatračnice na tornju katedrale u Worcesteru. Njegovi su rojalisti do nogu poraženi pa je kralj morao potajice napustiti Englesku. Iz grada Worcestera pobjegao je kradom kroz sjeverna vrata, a pri bijegu kroz ostatak Engleske jednom se prilikom čak morao sakriti u šuplje hrastovo stablo. Iz engleske grofovije Dorset uspio je naposljetku isploviti prema Francuskoj i sačuvati svoj život. Na prijestolje se vratio tek 1660. godine, nakon Cromwellove smrti.


Komentari