Na današnji dan

Wolfgang Wilhelm – bogati njemački vladar s prijestolnicom u Düsseldorfu – 1578.

Po majčinoj je liniji naslijedio vojvodstva Jülich i Berg, smještena s lijeve i desna strane rijeke Rajne, nedaleko od današnje njemačko-nizozemske granice i znamenitog Ruhrskog područja.

Dana 4. studenog 1578. godine rođen je Wolfgang Wilhelm von Pfalz-Neuburg, njemački vladar koji je po majčinoj liniji naslijedio silno bogatstvo. Od oca je Wolfgang Wilhelm naslijedio Vojvodstvo Pfalz-Neuburg, smješteno oko grada Neuburga na Dunavu, nedaleko od Ingolstadta (današnja Bavarska). To se vojvodstvo prostiralo otprilike na 2.750 četvornih kilometara, što znači da nije bilo osobito veliko u usporedbi s vodećim njemačkim teritorijima (površinom je bilo slično prosječnoj županiji u današnjoj Republici Hrvatskoj).

Po majčinoj je liniji, međutim, Wolfgang Wilhelm naslijedio mnogo veća vojvodstva Jülich i Berg, smještena s lijeve i desna strane rijeke Rajne, nedaleko od današnje njemačko-nizozemske granice i znamenitog Ruhrskog područja. Naslijedivši ta golema vojvodstva Wolfgang Wilhelm preselio je svoju prijestolnicu u Düsseldorf, grad smješten na obali rijeke Rajne. U Düsseldorfu je vojvoda koristio veliki dvorac koji se do danas nije sačuvao (dijelom je izgorio, a dijelom je srušen).

Osim Düsseldorfa, posjedi Wolfganga Wilhelma prostirali su se i oko znamenitih njemačkih gradova Solingena, Bergisch Gladbacha i Leverkusena. Vojvoda Wolfgang Wilhelm preminuo je 20. ožujka 1653. godine u Düsseldorfu, a njegov jedini sin Philipp Wilhelm naslijedio je osim svih očevih posjeda još i Izbornu Kneževinu Falačku, čime je ušao u krug vodećih njemačkih vladara (knezova-izbornika Svetog Rimskog Carstva).


Komentari