Na današnji dan

William Waldorf Astor – najbogatiji Amerikanac postao britanski lord (1848.)

Dana 31. ožujka 1848. godine rođen je William Waldorf Astor, svojevremeno najbogatiji čovjek u SAD-u. Rodio se samo dva dana nakon što je umro njegov pradjed John Jacob Astor – osnivač golemog bogatstva obitelji Astor, koji se doselio iz Njemačke, a bio je vjerojatno prvi mutimilijunaš u povijesti SAD-a. William Waldorf Astor naslijedio je velik dio obiteljskog bogatstva, uključujući prostrana zemljišta na Manhattanu.

Na jednom od svojih zemljišta izgradio je znameniti hotel Waldorf. Njegov je rođak u susjedstvu sagradio hotel Astoria, pa je spajanjem tih hotela nastala slavna Waldorf-Astoria, svojedobno najveći i najpoznatiji hotel na cijelom svijetu. Zanimljivo je da je na tom zemljištu kasnije sagrađen Empire State Building, dugogodišnji vlasnik titule najvišeg nebodera na svijetu.

William Waldorf Astor preselio se 1890-ih godina iz SAD-a u Englesku. Ondje je kupio golemi dvorac Cliveden, smješten uz obalu Temze, desetak kilometara uzvodno od Windsora. Toliko je novca davao u dobrotvorne svrhe da je 1916. dobio titulu baruna, čime je postao britanski lord. Kasnije je unaprijeđen u rang vikonta (engl. viscount).

Umro je 1919. godine u Engleskoj, u 72. godini, a pokopan je kod dvorca Cliveden.


Komentari