Na današnji dan

William Pitt Ml. – najmlađi premijer u britanskoj povijesti – 1806.

William Pitt Mlađi postao je premijer sa samo 24. godine, na tom položaju proveo je više od 18 godina, a i umro je na premijerskom položaju.

William Pitt Mlađi bio je daleko najmlađi premijer u britanskoj povijesti, britanskim premijerom postao je u dobi od samo 24 godine. Zanimljivo je da je na premijersko mjesto došao samo dvije godine nakon što je kao zastupnik ušao u britanski parlament. Na premijerskom je položaju Pitt bio više od 18 godina, što ga čini drugim najduže službujućim britanskim premijerom u povijesti (ispred njega je samo Sir Robert Walpole, kojeg se ujedno smatra i prvim premijerom u britanskoj povijesti), a na tom položaju je i umro. Kako je u visokoj politici bio od svoje 22 godine može se reći da je William Pitt Ml. pola života proveo u politici.

Proveo mnoge financijske, upravne i gospodarske reforme. Isprva neutralan prema tijeku Francuske revolucije, poslije ju je držao opasnom za Britaniju te je nakon smaknuća Luja XVI. ušao u rat protiv Francuske.

William Pitt Mlađi tijekom cijelog je života bio neženja. Umro je u dobi od 46 godina, 23, siječnja 1806. godine. Smrt ga je zatekla u mjestu Putney nedaleko od Londona, u engleskoj grofoviji Surrey. Pretpostavlja se da je uzrok njegove smrti bila neka vrsta bolesti na probavnom sustavu.


Komentari