Na današnji dan

William Boss Tweed – čovjek koji je kontrolirao New York – 1823.

Na vrhuncu moći kontrolirao je cjelokupnu gradsku upravu New Yorka.

Trećeg travnja 1823. godine rođen je William Magear Boss Tweed, kontroverzni američki političar. Rodio se u gradu New Yorku, u dijelu Manhattana smještenom nedaleko od lokacije kasnije sagrađenog Brooklynskog mosta.

Tweed je svoje prve političke položaje osvojio već u dvadesetim godinama života, no pravu je moć stekao osvajanjem vršnih funkcija u političkoj mašineriji Tamanny Halla. Radilo se o političkoj organizaciji koja je svojedobno imala golem utjecaj na izbore u New Yorku, a nalazila se u sastavu Demokratske stranke. Tweed je postao šefom Tamanny Halla, preko kojeg je utjecao na gotovo cijeli politički život u New Yorku. Dobio je nadimak Boss, a svojom je mrežom kontakata stekao moć i nad gospodarstvom te sudstvom, postavši putem korupcije jednim od triju najvećih njujorških zemljoposjednika. Na vrhuncu moći bio je oko 1869. godine, kad je kontrolirao cjelokupnu gradsku upravu New Yorka i namještao poslove vrijedne milijune dolara.

Osobno nije držao visoke političke funkcije, ali je postavljao svoje ljude na visoka mjesta kontroliravši izbore. Tijekom 1870-ih došlo je do Tweedovog pada, jer su redom otkrivani njegovi skandalozni postupci. Tweed je preminuo u zatvoru 1878. godine, u dobi od samo 55 godina.

Komentari