Na današnji dan

Wilhelm von Humboldt – osnivač znamenitog berlinskog sveučilišta – 1835.

Wilhelmov mlađi brat Alexander von Humboldt bio je slavan prirodoslovac, geograf i istraživač. Najstarije sveučilište u Berlinu danas se zove po njima dvojici.

Dana 8. travnja 1835. godine umro je Wilhelm von Humboldt, osnivač prvog berlinskog sveučilišta. Njegov mlađi brat Alexander von Humboldt bio je znameniti prirodoslovac, geograf i istraživač po kojem su nazvane mnoge biljne i životinjske vrste, kao i važna Humboldtova struja uz obale Južne Amerike. Malo su koja braća u svjetskoj povijesti ostvarila slavu poput Wilhelma i Alexandera von Humboldta. Najstarije sveučilište u Berlinu danas nosi naziv Sveučilište Humboldt u Berlinu (njem. Humboldt-Universität zu Berlin) u čast njih dvojice. Njihove su skulpture postavljene ispred ulaza u glavnu zgradu tog sveučilišta, u znamenitoj berlinskoj ulici Unter den Linden.

Stariji od dvojice braće, Wilhelm von Humboldt, rodio se 1767. godine u Potsdamu pokraj Berlina, a velik je dio svog života posvetio razvoju edukativnih metoda. Ostvario je i značajnu diplomatsku karijeru, tako da je bio pruski poslanik u Rimu, a zatim i veleposlanik u Beču, prijestolnici Habsburške Monarhije. Bavio se također i lingvistikom te filozofijom, no najveću je slavu postigao spomenutim osnivanjem berlinskog sveučilišta. Pri utemeljenju te institucije važan je bio njegov tadašnji politički položaj u Pruskoj, koji mu je davao moć za pokretanje novih institucija. Wilhelm von Humboldt doživio je 68. godinu, a preminuo je u Tegelu kod Berlina. Mlađi brat Alexander nadživio ga je za 24 godine.


Komentari