Na današnji dan

Wilhelm – posljednji krunski princ Njemačkog Carstva – 1882.

1st January 1913: From left to right, Kaiser Wilhelm II of Germany (1859 - 1941) with his sons, the Crown Prince Wilhelm, Prince Eitel-Friedrich, Prince Adalbert, Prince August Wilhelm, Prince Oskar and Prince Joachim in Berlin. All are wearing military uniforms. (Photo by Henry Guttmann/Getty Images)

Krunski princ Wilhelm podržavao je Adolfa Hitlera u doba uspona nacizma. Vjerojatno se nadao da će Hitler dopustiti carskoj obitelji povratak na prijestolje Reicha. Na priloženoj je fotografiji krunski princ (desno) u razgovoru s Hitlerom.

Dana 6. svibnja 1882. godine rođen je posljednji krunski princ Njemačkog Carstva. Bio je najstariji sin poznatog cara (Kaisera) Wilhelma II., a imao je isto ime kao i otac – Wilhelm. Općenito je u njemačkoj povijesti najbolje poznat kao Kronprinz Wilhelm (hrv. krunski princ Wilhelm). Njemačko Carstvo osnovano je 1871. godine, a ugasilo se 1918. godine, nakon poraza u Prvom svjetskom ratu. 

Krunski princ Wilhelm bio je jedan od čak šest carevih sinova. Kad su sva šestorica odrasli, njihova pojavljivanja u javnosti s ocem bila su impozantan prizor, naročito s obzirom da su praktički sva šestorica bila rastom viša od oca. U uniformi su izgledali kao čitava vojna jedinica koja se caru rodila. Sva šestorica rođena su u razmaku od samo oko osam godina.

Wilhelm, kao najstariji, trebao je naslijediti prijestolje od oca. To se, međutim, nikada nije dogodilo jer je 1918. ukinuto Njemačko Carstvo. Car je otišao u egzil u Nizozemsku, točnije u jedan dvorac pokraj gradića Doorn nedaleko od Utrechta. Naprotiv, krunski princ Wilhelm nastanio se na otoku Wieringen kod nizozemske obale (zbog nizozemskog isušivanja zemlje taj je otok danas dio kopna).

U egzilu je krunski princ bio oko pet godina, a zatim mu je 1923. godine dopušten povratak u Njemačku. Podsjetimo, te iste 1923. godine Adolf Hitler pokušao je prvi put preuzeti vlast u Njemačkoj, u neuspjelom Pivničkom puču u Münchenu. Krunski princ imao je izgleda također političke ambicije. Razmišljao je navodno i o kandidaturi za predsjednika Njemačke na izborima 1925. godine, nasuprot Hindenburgu, no otac car to mu je izgleda zabranio (car je još bio živ u Nizozemskoj).


Krunski princ podržavao je Adolfa Hitlera u doba uspona nacizma. Vjerojatno se nadao da će Hitler dopustiti carskoj obitelji povratak na prijestolje Reicha. Dakako, Hitleru to nije bilo osobito zanimljivo, pa je carska obitelj većinom bila marginalizirana za vrijeme Drugog svjetskog rata. Krunski princ Wilhelm preživio je i kraj tog rata, svejednako boraveći u Njemačkoj na obiteljskim posjedima, a umro je tek 1951. godine. Smrt ga je zatekla u gradiću Hechingenu južno od Stuttgarta, u 70. godini života.

Komentari